Čist vazduh? “Ma šta će nam to”?! – Ekološke usluge u našem servisu

Naš servis se od samog osnivanja vodio time da sve naše usluge budu ekološki orjentisane. Usluge koje doprinose čistijem vazduhu, usluge koje čuvaju zdravlje vozača i putnika u automobilu. Počevši od naše prve usluge koju je naš servis počeo da pruža dvehiljadite godine. U nastavku teksta ćemo objasniti neke od naših usluga zasebno i kako svaka od doprinosi zdravijem, čistijem vazduhu i čistijoj životnoj sredini.

Prva usluga na ovom spisku, a i prva usluga koja je započeta u našem servisu je – servisiranje karburatora

Servisiranjem karburatora smanjuje se emisija ugljen monoksida (CO) koji se emituje u atmosferu. Ugljen-monoksid je neorgansko jedinjenje ugljenika – zapaljiv gas, bez boje ukusa i mirisa. Ovaj gas je nešto lakši od vazduha, što mu omogućava da se zadržava u višim slojevima atmosfere. Iz tog razloga, emisija ugljen-monoksida nije toliko opasna po čoveka na otvorenom prostoru, koliko u zatvorenim prostorijama. Ipak, ne smemo zanemariti činjenicu da je reč o jednom od najvećih zagađivača vazduha. Zovu ga “Tihi ubica” jer ga fizički ne osetimo, a u većim koncentracijama sprečava krv da prenosi kiseonik. Oko 50% trovanja u svijetu je izazvano trovanjem Ugljen-monoksidom.

Nakon svakog servisiranja karburatora merimo koncetraciju ugljen monoksida koju automobil emituje u atmoferu. Izmerena koncetracija ugljen monoksida, mora da zadovoljava propisane norme za tu vrstu automobila. Uglavnom se nakon servisiranja karburatora koncetracija ugljen monoksida spušta i do 0.3% dok je propisana granica 4.5%. 

Nakon svakog servisiranog karburatora u našem servisu, koncetracija štetnih izduvnih gasova koje vozilo emituje se drastično smanjuje. Što direkto doprinosi manjem zagađenju životne okoline u kojoj se to vozilo kreće.

Više o usluzi servisiranja karburatora pročitajte OVDE.

𝗨𝗴𝗿𝗮𝗱𝗻𝗷𝗮 𝗶 𝘀𝗲𝗿𝘃𝗶𝘀𝗶𝗿𝗮𝗻𝗷𝗲 𝗮𝘂𝘁𝗼 𝗴𝗮𝘀 𝘂𝗿𝗲đ𝗮𝗷𝗮

Ugradnjom auto gasa (TNG) u automobil značajno doprinosite smanjenju koncetracije štetnih izduvnih gasova koje vaš autmobil ispušta u atmosferu. Upravo iz tog razloga auto gas je klasifikovan kao “ekološko gorivo”. U mnogim evropskim zemljama se upravo iz ekološkog razloga finansijski podstiče ugradnja vozila auto gas sistema i podstiče kupovina auto gasa na pumpama smanjivanjem akcize na to gorivo.

TNG (tečni naftni gas – plin) je sa ekološkog aspekta vrlo pogodno gorivo. S obzirom da lako brazuje smešu sa vazduhom. TNG skoro potpuno sagoreva, pa u produktima sagorevanja dominira vodena para, H2O, a ne CO2. U pogledu kvaliteta izduvne emisije, motori sa pogonom na TNG nadmašuju i najmodernije dizel motore sa naknadnim tretmanom izduvnih gasova (EURO 5 i EURO 6). Razvijene zemlje već dugo vremena rade na omasovljavanju upotrebe TNG za pogon motornih vozila. Koristi se u javnom prevozu, a posebnim porsekim olakšicama podstiče se i upotreba TNG i u putničkim vozilima.

Koliko je auto gas – plin zaista čistije gorivo su dokazali u emisiji “Sat”. Više o tome u videu ispod:

Više o usluzi ugradnja i servis auto gasa, pročitajte OVDE

Ultrazvučno čišćenje i ispitivanje benzinskih dizni

Ovde je stvar vrlo jednostavna. Ukoliko automobil ima problema sa zaprljanošću i nepravilnim radom dizni. To će uticati i na neadekvatno formiranje smeše goriva i vazduha, što na kraju rezultuje i većoj koncetraciji izduvnih gasova. Nakon ultrazvučnog čišćenja dizni, koncetracija izduvnih gasova se vraća u normalu.

Više o usluzi ultrazvučno čišćenje i ispitivanje benzinskih dizni pročitajte OVDE.

𝗗𝗲𝗸𝗮𝗿𝗯𝗼𝗻𝗶𝘇𝗮𝗰𝗶𝗷𝗮 𝗺𝗼𝘁𝗼𝗿𝗮

Dekarbonizacija motora je proces čićenja unutrašnjosti motora od naslaga čađi i gareži. Dovođenjem tačno određene količine vodonika preko usisne grane motora i mešanjem sa usisanim vazduhom, nakon sagorevanja te smeše u kombinaciji sagorivom vrši se razgradnja naslaga čađi u cilindrima i u izduvnom sistemu. Dekarbonizacija je vid osveženja motora, nakon čega motor vrati odredjene performanse, bolji odziv na gas, mirniji rad motora, potencijalno nižu potrošnju goriva, bolje i optimalnije sagorevanje i kao glavnu karakteristiku, MNOGO nižu stopu emisije izduvnih gasova… rastično smanjenje štetnih izduvnih gasova i njihov negativan uticaj na životnu sredinu,

 

Više o dekarbonizaciji motora pročitajte OVDE.

Dezinfekcija auto klime

Svrha dezinfekcije auto klime je uklanjanje bakterija, virusa i neprijatnih mirisa iz ventilacionih kanala. Kombinacija vlage, toplote i mračnog prostora u klima sistemu u automobilu kreiraju idealne uslove za razvoj bakterija, gljivica i drugih mikroorganizama koji se hrane cvetnim polenom i drugim hranljivim materijama koje prolaze kroz ventilacione otvore i čitav sistem klima uređaja. Prisustvo ovih mikroorganizama se manifestuje neprijatnim mirisom. Udisanje takvog vazduha nije samo propraćeno neugodnim osećajem već predstavlja i ozbiljnu pretnju zdravlju putnika. Pored alergijskih simptoma, kijavice, iritacije grla i očiju navedeni mikroorganizmi mogu izazvati i mnogo ozbiljnije zdravstvene probleme. Dezinfekcijom klima sistema se eliminišu bakterije, gljivice i virusi i time se doprinosi zdravijem i čistijem vazduhu koji udišemo dok se nalazimo u automobilu. Ceo proces dezinfekcije klima sistema je ekološki prihvatljiv što dodatno doprinosi očuvanju prirode.

Više o dezinfekciji klima uređaja pročitajte OVDE.

Mašinsko čišćenje DPF filtera i katalizatora

Ukoliko je DPF filter u vozilu zapušen iznad određene granice automobil radi češće regeneracije DPF filtera. Tokom samih regeneracija ispušta se jako veća koncetracija izduvnih gasova nego inače. Što samim tim se i negativno utiče na kvalitet vazduha koji udišemo. Čišćenjem DPF filtera učestalost regeneracija se znatno smanjuje, i time se manja količina štetnih izduvnih gasova emituje u atmosferu. Osim čišćenjem filtera bavimo se i mašinskim čišćenjem katalizatora. Katalizator u automobilu ima funkciju da smanji koncetraciju izduvnih gasova. Ukoliko dođe do njegovog zaprljanja on samim tim gubi svoju funkciju. Mašinskim čišćenjem katalizatora, vraćaja mu se prvobitna funkcija, pa će automobil ispuštati manju koncetraciju štetnih izduvnih gasova u atmosferu.

Takođe česta pojava na našim prostorima je fizičko uklanjanja DPF filtera i katalizatora. Uklanjanjem ovih komponenti drastično se povećava emisija izduvnih gasova. Katalizato više ne vrši svoju funkciju prerade izduvnih gasova. DPF filter više ne skuplja čestice čađi već se one direktno ispuštaju u životnu sredinu u urbanim predelima. 

Mašinsko čišćenje ovih komponenti omogućava “spašavanje” originalnih komponenti, prudužavajući im radni vek i svoju funciju u prerade izduvnih gasova. 

Više o mašinskom čišćenju DPF filtera i katalizatora pročitajte OVDE.

Autor teksta: Strukovni Inženjer elektrotehnike i računarstva: Stefan Kostadinović

Asistent: Diplomirani Ekolog: Jelena M.

 Bulevar Cara Konstantina, Niš

          +381 18/ 45 42 574
          +381 64/ 14 32 302