Šta kada se DPF filter zapuši?

U prethodnim temama smo obradili „koji su uzroci zapušenja DPF filtera, kako dolazi do zaprljanja i prekida regeneracije“ kao i „kako prepoznati problem sa DPF/FAP filterom.“ Međutim šta se dešava ukoliko se filter zapuši/začepi? Odnosno ukoliko mu se protok izduvnih gasova smanji ispod određene granice.

DPF/FAP filter se nalazi na samoj izduvnoj grani motora, obično odmah posle turbine. Sav izduvni gas koji motor stvara tokom procesa sagorevanja goriva mora proći kroz filter. Njegovo zapušenje u prenesenom značenju se može shvatiti kao i kada čoveku koji trči nedozvolite da izdahne vazduh. To slučaju motora kod automobila može imati razne negativne pa čak i fatalne posledice.

Izgled dizel partikularnog filtera - DPF

Ukoliko dođe do zapušenja prva na „udaru“ je turbina koja tada trpi izuzetno visok pritisak. Čest je slučaj da sama turbina strada usled povećanja pritiska u izduvnom sistemu. To takođe može imati za posledicu stradanja interkulera, što na kraju može rezultovati većoj havariji na vozilu. Zapušenje filtera uzrokuje nepravilan rad motora usleg povećanog pritiska u izduvnom delu. Što dovodi do otkazivanja komponenti u sistemu za ubrizgavanje goriva. Zatim često se dešava otkazivanje senzora diferencijalnog pritiska, senzora temperature i lambda sonde. Zbog zapušenja DPF filtera izduvni gas ima otežani protok njegova veće količina duže ostaje u izduvnom delu što uzrokuje znatno uvećanju taloženja naslaga čađi.

Zaprljano saće filtera

Usled previsokog pritiska stvara se i visoka temperatura u delu izduvnog sistema od izduvnog ventila do samog DPF filtera. Što može dovesti do topljenja saća katalizatora i DPF filtera. Zbog stvaranja visoke temperature izduvnog sistema dolazi do topljenja zaštitnih plastika što neretko dovodi do požara na vozilu!

Do požara takođe može doći ukoliko motor ostane zaglavljen u regenracionom modu. To se može prepoznati tako što su često uključeni ventilatori motora, povećana potrošnja goriva, povećan nivo ulja u motoru, visok pritisak ulja i vidno užareni izduv i izduvni lonci.

Užaren DPF filter i izduvna grana usled previsoke temperature

Ukoliko vozilo ostane zaglavljeno u regeneracionom modu, nikako ga ne nemojte ostavljati na travnatim površinama i potrebna je HITNA intervencija, kako bi se izbegao požar u vozilu!

Sve ove posledice se mogu izbeći ukoliko se na vreme reši uzrokujući problem svega toga, a to je DPF filter. U našem servisu osim samog čišćenja DPF/FAP filtera radimo i autodijagnostiku tokom koje se ispituju i isčitavaju svi sistemi koji ubuduće mogu dovesti do ponovnog zaprljanja DPF filtera. Ti kvarovi se napismeno zapisuju u našem izveštaju i predaju mušteriji kako bi se blagovremeno rešili.

Zaključak: Kvarovi usled zapušenja DPF filtera mogu biti jako skupi i skoro pa fatalni u određenim slučajevima. Međutim sve te stvari se mogu na vreme otklonii i rešiti, te se tako mogu izbeći značajni dodatni troškovi. Proveru stanja filtera, proveru eventualnih pretnji po filter kao i samo mašinsko čišćenje DPF filtera možete obaviti u našem servisu. Jer što naš narod kaže „bolje sprečiti nego lečiti“.

U našem servisu možete proveriti stanje Vašeg DPF filtera i ukoliko je potrebno odraditi mašinsko čišćenje DPF filtera.

Za dodatne informacije i zakazivanje provere DPF filtera nazovite na 0612779593

Ukoliko Vas interesuje kako se manifestuju kvarovi DPF filtera možete saznati OVDE.

Više o tome “koji su uzroci zapušenja DPF filtera, kako dolazi do zaprljanja i prekida regeneracije” možete saznati OVDE.

Više o tome šta je dizel partikularni filter (DPF) možete saznati OVDE.

 

Naš servis vam predstavlja reprezantivni video o samom procesu mašinskog pranja DPF / FAP filtera i katalizatora. U video snimku su ukratko opisani svi koraci celokupnog procesa.

Autor teksta: Str. Inženjer elektrotehnike i računarstva Stefan Kostadinović

 

 Bulevar Svetog cara Konstantina, Niš

          +381 18/ 45 42 574
          +381 61/ 277 95 93