Merenje izduvnih gasova, problemi i rešenja po pitanju novog zakona o merenju izduvnih gasova

Stalno nas plaše nekim novim zakonom i merenju izduvnih gasova na tehničkim pregledima i masovnom obaranju vozila na tehničkim pregledima. Šta je zapravo istina a šta su priče za malu decu?! 


Potrudićemo se da vam ova pitanja i dileme pojasinimo i damo neko naše mišljenje o celoj situaciji. 

5. jula 2021. godine kreće primena zakona o procesu merenja izduvnih gasova na tehničkim pregledima, gde ukoliko vozilo ne ispuni propisane norme biće vraćano sa tehničkog pregleda.

 

Šta ovde može da predstavlja problem??

 

Problem je to što je zakon jako loše definisan! Na šta su upozoravali i iz redakcije SAT, brojni mediji i mnogi građani. Na slici ispod smo izvukli iz zakona tačno ono što je napisano o nelogičnim propisanim granicama.

Definisane granice po novom zakonu (nelogične)

Problem je što se vozila ne tretiraju po standardnim EURO normama kao u svim državama u kojima se primenjuje zakon o merenju izduvnih gasova na tehničkim pregledima, nego je odrađena totalno nelogična podela gde se vozila klasifikuju po godini uvoza u Srbiju, a ne po EURO normama motora, prema čemu su ta vozila proizvedena i konstruisana. Na slici ispod smo probali ilustrativno da predstavimo nelogičnosti zakona, i kako bi taj zakon trebalo da se sprovodi, ako je već u planu primenjivanje takvog zakona.

Nelogičnost zakona i primer kakva je pravilna podela

U zakonu je takođe navedeno da se prvo gledaju propisane granice od strane proizvođača, pa tek onda ove “uopštene vrednosti”, definisane ovim nelogičnim zakonom. Međutim, kada je autor ovog teksta pisao AMSS savezu, iz agencije za bezbednost saobraćaja su nam rekli da takvu listu ili bazu podataka nemaju. Zatim smo kontaktirali udruženje tehničkih pregleda, gde su nam rekli da sve informacije možemo naći u zakonu o podeli motornih vozila pod članom 82. Međutim, to je deo odakle smo i izvukli ove nelogične vrednosti.

Nakon našeg istraživanja, saznali smo da je i redakcija SAT pokušala da sazna isto, ali nije došla do nikakvih podataka o navodnoj listi i tehničkoj dokumentaciji po kojoj su naveli da će se prvo gledati zadate vrednosti od strane porizvođača. Takođe, naš poznati sajt za prodaju vozila i opreme ,,Polovni automobili” su pokušali da saznaju iste informacije, ali takođe bezuspešno.

 
Izvučeno iz zakona i ilustrativno predstavljena nelogična podela
Redosled primene zakona

U zakonu stoji da, ukoliko nije poznat podatak od strane proizvođača, da će se gledati ove uopštene vrednosti koje smo gore naveli, a koje se tiču nelogičnosti oko godine uvoza vozila.

Da pojasnimo, šta je apsurdno kod novog zakonaprimer:

Osoba 1 i osoba 2 su kupili polovan Audi A3 2003 godište, Osoba 1 je Audi kupio u Srbiji, koji je uvežen u Srbiji još 2009. godine, dok je Audi A3 osobe 2 uvezen u Srbiju 2016. godine. E sad u čemu je razlika? Audi osobe 1 je Euro 3 i od njega se traži da ispuni Euro 3 standard izduvnih gasova, dok Audi osobe 2, koji je isto godište kao i Audi osobe 1, odnosno Euro 3 motor, mora da ispuni MNOGO stroži kriterijum samo zato  što je njegov auto uvezen posle 2014. godine! Na osnovu ovoga, logično je da osoba 2 neće ispuniti strožiji kriterijum i pašće tehnički progled!

 Upravo u ovom primeru se vidi sva besmislenost zakona i zašto nas mediji plaše!

Iako su mediji malo preterali i prenapumpali sve to, tako da se ljudi koji su uvezli svoj auto do 2014. godine takođe misle da neće proći tehnički!

Razne pretnje medija i portala

Naše mišljenje: nadamo se da će se neko iz Ministarstva za saobraćaj, i onih koji su nadležni dozvati pameti i prilagoditi zakon realnim normama, tako da svako vozilo moze ispuni propisane zahteve u skladu sa EURO normom tog vozila, koja je u skladu i sa godištem proizvodnje tog vozila. 

Ukoliko se taj zakon ispravi i pocnu pravilno da se gledaju propisane EURO norme vozila, tada se javlja drugo pitanje.

,,Šta ako su meni skinuti katalizator ili DPF filter (filter partikularnih čestica), ili je EGR zaglavljen/blokiran?

Nažalost, ako se bude gledalo to, da svaki automobil ispuni svoju EURO normu, vraćanje katalizatora ili DPF filtera, ili rešavanje problema sa EGR ventilom je jedino rešenje, kako bi vaše vozilo ispunilo propisanu normu. 

Problem sa većinom balkanskih automobila

Svi znamo da se kod nas voze automobili sa većom pređenom kilometražom. Problem sa takvim motorima, osim fizičke izhabanosti i prirodnog zamora materijala je taj što vremenom u sebi nakupe čađ i garež, koji se javljaju usled većeg broja pređenih kilometara, učestale gradske vožnje, lošeg kvaliteta goriva, ali i zbog pojave određenih kvarova i odlaganja popravki, itd… 

Ta nakupljena čađ može poremetiti rad motora i samim tim povećati koncetraciju štetnih izduvnih gasova i zadimnjenost motora. Kako bi se ovo rešilo postoji opcija rastavljanja motora i ručno čišćenje određenih sistema od čađi, što nije baš jeftino. Takođe imate opciju dekarbonizacije motora gde se ubacivanjem vodonika preko usisa motora vrši razgradnja naslaga čađi sa sledećih komponenti: 

Na koje delove utiče dekarbonizacija motora

Zaprljan cilindar motora pre dekarbonizacije i posle dekarbonizacije

Kao rezultat očišćene čađi se smanjuje dimnost kod dizela i koncetracija izduvnih gasova kod benzinaca. Kod dizelaša je moguće smanjenje dimnosti i do 80%. Tako da samim postupkom dekarbonizacije možete na vrlo efikasan i jeftin način očistiti Vaš motor od čađi i gareži bez potrebe za otvaranjem motora. Više o dekarbonizaciji pročitajte OVDE.

Problem sa EGR ventilom koji takođe može uzrokovati povećanu koncetraciju izuvnih gasova

Ukoliko je EGR ventil delimično zaprljan može se uspešno pročistiti dekarbonizacijom motora. Međutim, ukoliko je EGR u toj meri zaprljan da glavi, ne zatvara ili otvara normalno, jedino rešenje je njegova fizička demontaža sa vozila i čišćenje u ultrazvučnoj kadi specijalnim kiselinama koje su predviđene za tu namenu gde su u toj kombinaciji EGR u potpunosti očisti i vraća u skoro fabričko stanje, a zatim ponovo montira na vozilo. Ove usluge demontaže, čišćenja i montaže EGR ventila možete pronaći u našem servisu, koji uspešno obavlja ove procese.

Primer zaprljanog i očišćenog EGR ventila, očišćenog u našem servisu

Problemi sa diznama (brizgačima) koji mogu uzrokovati veću koncetraciju izduvnih gasova

Dizne (brizgaljke), takođe, mogu biti uzrok loše smeše goriva i vazduha, lošeg sagorevanja usled kojeg dolazi do poremećaja emisije izduvnih gasova. Ukoliko je dizna (brizgaljka) zaprljana od čađi i gareži dekarbonizacijom motora se može pročistiti vrh brizgaljke i time ponovo omogoćiti normalan rad i ubrizgavanje goriva.

Međutim, ako je dizna (brizgač) zaprljana sa unutrašnje strane ili je nakupila prljavštinu tako da blokira normalan rad, ta brizgljka se podvrgava čišćenju ili remontovanju ali možete i kupiti novu brizgaljku.

 

– Kod većine benzinaca sa običnim sistemom ubrizgavanja goriva (atmosferski motori), brizgači se mogu očistiti posebnom procedurom čišćenja u ultrazvučnoj kadi specijalnom kiselinom za tu namenu. Naš servis je specijalizovan za ovu uslugu, a više o tome pročitajte OVDE.

Primer prljavih i očišćenih benzinskih dizni u našem servisu

Kod dizelskih motora najefikasnije rešenje je remont problematičnih dizni u specijalnim servisima koji se time bave (uglavnom BOSCH servisi). Kod nekih dizni nisu mogući   čišćenje i remont, već samo zamena brizgača.

Ovde smo samo dali neke od primera šta sve može uticati na povišenu koncetraciju izduvnih gasova, kako bismo Vas barem malo usmerili. Naravno, ima još pregršt uzroka koje nismo naveli. Najbolji način same provere da li ćete proći tehnički pregled, po pitanju izduvnih gasova, jeste samo merenje izduvnih gasova pre tehničkog. To možete obaviti u našem servisu koji poseduje uređaje za merenje izduvnih gasova, koji se koriste prilikom tehničkog pregleda ili nekom od servisa koji poseduju takvu opremu, gde ćete videti pravo stanje motora.

Uređaji za merenje izduvnih gasova

Zaključak: Nadamo se da će se ova nelogičnost u zakonu promeniti i da će se, ako dođe do primene ovoga zakona, on primenjivati  na pravičan način prema svim vozilima, bez obzira na godište ili godinu uvoza vozila. Ukoliko budete imali neki vid nejasnoće, naš sevis Vam stoji na raspolaganju za svaku vrstu saveta. 

Autor teksta: Stefan Kostadinović strukovni inženjer elektrotehnike i računarstva.

 Bulevar Cara Konstantina, Niš

          +381 18/ 45 42 574
          +381 64/ 14 32 302

           +381/61 277 95 93 DEKARBONIZACIJA