Pravilna upotreba klima uređaja u automobilu

Mnogi vozači nepravilno upotrebljavaju klima uređaj u svom automobilu. Pod nepravilnom upotrebom klima uređaja mislimo na neefikasno korišćenje, ili na ono koje čak može dovesti do oboljenja kod ljudi! Ovi saveti će Vam pomoći da izbegnete takve probleme.

Redovno održavanje klima uređaja:

Redovno održavanje klima uređaja u automobilu podrazumeva zamenu filtera, čišćenje sistema i proveru količine gasa u sistemu. Samo ispravan klima uređaj može funkcionisati pravilno.

Kako toplota ulazi u vozilo?

Kad se vozilo kreće ili je parkirano na suncu, toplota ulazi unutar vozila preko mnogo izvora. Ovi izvori su: Okolni vazduh Sunčevo zračenje Rad motora Toplota puta Prenos u samom vozilu Izduvni sistem Svi ovi i razni drugi toplotni izvori povećavaju temperaturu vazduha u vozilu. Pri temperaturi spoljašneg vazduha ( npr. 37 stepeni), ako je vozilo parkirano na suncu sa zatvorenim prozorima, unutrašnja temperatura može dostići 65-70 stepeni!

Zaštitite automobil od sunca 

Prvi savet koji Vam možemo dati je da u toku letnjih meseci automobil parkirate u hladu i da obavezno koristite neku zaštitu od Sunca za stakla, npr. aluminijumske “harmonika” folije. Na taj način ćete sprečiti prekomerno zagrevanje automobila. Samim tim, klima uređaj će brže i lakše rashladiti unutrašnjost Vašeg auta.
        •  Po ulasku u automobil:

Pravilna upotreba klime
Čim startujete automobil, uključite klima uređaj. Potom sledite sledeći postupak:

 • Otvorite sve prozore
  • Podesite uvlačenje spoljnog vazduha
  • Temperaturu podesite na minimalnu
  • Ventilator podesite tako da duva najvećom brzinom
  Usmerite vazduh tako da duva najjače na otvorima na instrument tabli koji su najbliže prozorima
  Na taj način ćete isterati vreo vazduh koji se nakupio unutar automobila za vreme dok je automobil stajao. To je najefikasniji način za brzo rashlađivanje kabine automobila.
 • U vožnji: 

Kada krenete, trebalo bi da uradite sledeće:
• Zatvorite prozore. Nema svrhe držati uključen klima uređaj i otvorene prozore.
• Podesite recirkulaciju vazduha. Klima uređaj lakše hladi delimično rashlađen vazduh, nego onaj vreo, spoljni.
• Smanjite brzinu duvanja ventilatora.
• Podesite odgovarajuću temperaturu. Gledajte da temperatura u automobilu nije mnogo niža nego spoljna. Dovoljno je da Vam u automobilu bude prijatno, nemojte od njega praviti frižider!
• Usmerite tok vazduha onako kako Vam odgovara. Možda je najbolje da namestite tako da hladan vazduh duva na šofer-šajbnu i na noge. Na taj način ćete izbeći udar hladnog vazduha direktno u lice, što može biti veoma rizično po zdravlje.

 • Pred kraj vožnje: 

Nekoliko minuta pred kraj vožnje, na primer kada prilazite parkingu, isključite klima uređaj, ali ostavite uključenu ventilaciju. Na taj način ćete postići 2 efekta:
• Sprečićete stvaranje bakterija. Nastanku bakterija izuzetno pogoduje vlaga. One u automobilu nastaju na isparivaču klime. Bakterije mogu izazvati neprijatne mirise u sistemu ventilacije i narušiti Vaše zdravlje. Ako isključite klimu, a ostavite uključenu ventilaciju, isparivač će se isušiti i na taj način smanjiti mogućnost nastanka bakterija.
• Povećaćete temperaturu u kolima, pa ćete se pripremiti za izlazak iz auta. Ako isključite klimu, a ostavite upaljenu ventilaciju, temperatura u automobilu će postepeno rasti. Tako ćete biti spremniji za spoljnu temperaturu. Nagli izlazak iz klimatizovane prostorije u spoljni prostor u kome je visoka temperatura može predstavljati šok za organizam. Vodite računa da se ta promena ne dešava naglo, nego postepeno.
Pridržavajte se ovih saveta da biste najefikasnije koristili klima uređaj u automobilu i sačuvali svoje zdravlje. Više o  usluzi servisiranju klima uredjaja pročitajte OVDE

Vaš servis Corado!

 Bulevar Cara Konstantina, Niš

          +381 18/ 45 42 574
          +381 64/ 14 32 302