Oslobodite motor viška gareži i omogućite mu bolje funkcionisanje tokom hladnih dana

Dolaskom hladnijih dana i padom temperature automobili sve teže postižu radnu temperaturu. Radna temperatura je izuzetno bitna radi pravilonog rada određenih sistema i komponenata unutar tih sistema. Jedino pri radnoj temperaturi sistem obrade izduvnih gasova može pravilno funkcionisati. Ukoliko motor stalno radi pri niskim temperaturama stvara se veća količina čađi i gareži u motoru koji se inače samočiste pri višim temperaturama. 

Stvorena čađ negativno utiče na sam pravilan rad motora, što se može odraziti povećanom potrošnjom goriva, neravnomernijim radom motora, povećanju koncetracije štetnih materija u izduvnim gasovima. Pa sve ovo može dovesti i do otkazivanja jako skupih sistema i komponenata u tim sistemima. 

Indikator temperature motora

Primer: Katalizatoru i DPF filteru su potrebne više temperature kako bi katalizator efikasno odradio hemijski proces prečišćavanja izduvnog gasa. Dok DPF filteru je potrebna viša temperatura radi spaljivanja čestica čađi u njemu. Kratkim gradskim relacijama po nižoj spoljašnjoj temperaturi motor nije u mogućnosti da se za toliko kratko vreme zagreje te se i neomogućava normalan rad katalizatora i DPF filtera.

Katalizator

Jedno od rešenja je da se odradi dekarbonizacija motora. Proces čišćenja unutrašnosti motora od naslaga čađi i gareži. Time se čisti sam cilindar motora gde se vrši sagorevanje, ventili, čelo klipa, vrh svećica, vrhovi dizni, zatim se pročišćava EGR ventil,  topli deo turbine, katalizator i DPF filer

Ovo je poželjno odraditi pre zime kako bi motor za zimu bio čistiji i sistemi izduva prohodniji. Ili da se dekarbonizacija motora odradi u toku zime kako bi se eliminisala nakupljena garež i čađ i time mu se omogući normalan rad. 

Aero zagađenje vozila

Autor teksta: Stefan Kostadinović strukovni inženjer elektrotehnike i računarstva

 Bulevar Cara Konstantina, Niš

          +381 18/ 45 42 574
          +381 61/ 277 95 93