Uloga i značaj klima uređaja u automobilima

Klima uređaj više ne spada u grupu luksuzne opreme vozila. On je postao element direktne zaštite, više i nije luksuz već potreba. Početkom devedesitih godina prošlog veka 10% svih proizvedenih vozila imalo je ugrađen klima uređaj. 1995. Godine svako četvrto vozilo imalo je klima uređaj kao standardnu opremu vozila.

• Zbog čega klima uređaj?

Ključni faktor bezbedne vožnje je aktivna sigurnost u unutrašnjosti kabine vozila. 
Naučne studije koje je sprovela Svetska zdravstvena organizacija pokazuju da se sposobnost koncetracije i reagovanja smanjuje kada smo pod stresom. Vrućina dovodi do naprezanja našeg organizma.

Naoptimalnija temperature za vozača je između 20 i 22 stepeni. Jako dejstvo sunčeve svetlosti može povećati temperature u kabini za više od 15 stepeni u odnosu na temperature okoline, naročito u području glave.
Ovakvi toplotni efekti su najveća opasnost po sigurnost i zdravlje putnika, pri tim uslovima povećava se temperatura tela i broj otkucaja srca i dolazi do tipičnog povećanja količine znojenja. Mozak ne prima dovoljnu količinu kiseonika.
Lekari specijalisti kažu da osobe kada su duže izložene takvim klimatskim uslovima u vozilu dožive “klimatski stres”.

Istraživanja pokazuju da se pri porastu temperature smanjuje moć opažanja i rasuđivanja.
Npr. Ako temperature u vozilu poraste sa 25 na 35 stepeni motorne osobine organizma se smanjuju na 25%. Izračunato je da pri toj temeraturi sposobnost vozača ekvivalentna stanju organizma po dejstvom alkohola od 0,5 promila u krvi!

Klima uređaj je sistem koji održava optimalnu temperturu vazduha u kabini vozila koja odgovara organizmu, a pri tome smanjuje vlažnost vazduha da bi se smanjila ili potpuno eliminisala takva opterećenja.
Pomoću klima uređaja stvara se prijatniji ambijent u vozilu, bez obzira na visoku temperature vozila. Rad ovog uređaja ne zavisi da li se vozilo kreće ili stoji.
Tehnički prateći efekat klimatizacije je taj da osim što se smanjuje vlažnost vrši i pročišćavanje vazduha. Ovo je bitna osobina klimatizacije kase se snižava temperature vazduha.
Filter polena (cvetnog praha) i aktivni filter (od grafitnog ulja) isto tako pomažu pročišćavanju vazduha u kabini vozila.
Veliki broj ljudi je alergičan na polen i druge nečistoće u vazduhu, pa se ovakvim filterima dodatno osigurava bezbednost.

 

 

 Bulevar Cara Konstantina, Niš

          +381 18/ 45 42 574
          +381 64/ 14 32 302